Over ons
Tof dat jij onze afdeling wil leren kennen!
Korte historiek van de gilde van Zammel
De gilde van Zammel sloot aan bij de Dienst voor Toezicht van de Boerenbond op 17 september 1916. Volgens het stamboek van de Gilden was dit ook de stichtingsdatum. Het aansluitbewijs werd ondertekend door Jos Verreckt (secretaris) en L. Bertels (voorzitter).
In 1927 telde de gilde 47 leden. E.H. 'T Seyen was in naam proost, maar die functie werd in feite waargenomen door E.H. Dom (coadjutor tot begin 1930). De gilde was op dat moment weinig actief.
Naast de boerengilde was er ook een afdeling van de BJB en een boerinnengilde. In 1930 waren Verreckt en Bertels nog steeds secretaris en voorzitter en telde de gilde 44 leden. In 1930 verving E.H. Verheyen E.H. Dom, maar pas in 1931, na het overlijden van E.H. 'T Seyen kon hij als proost zijn schouders onder de gilde zetten. In 1930 nog startte E.H. Verheyen een bibliotheek met vakboeken en uitgaven van de Boerenbond. In september van dat jaar werd een bestuursvergadering samengeroepen, waarby de bestuursleden die zonder verwittiging niet aanwezig zouden zijn, als ontslagnemend werden aanzien. Volgende bestuursleden werden uitgenodigd voor de vergadering: Lous Bertels, Jos Verreckt, Jos Geukens, Theodoor Nietveld, Constant Peeters, Frans Schellens, Louis Smets en Peer Verborght.
In 1936 zag het bestuur van de gilde er als volgt uit: Jos Geukens (voorzitter), Theodoor Nietveld (ondervoorzitter), E.H. Mertens (proost), Alfons Van Eynde (secretaris en penningmeester) en Frans Van Kerckhoven, Lodewijk Smets en Lodewijk Eelere (bestuursleden).
De gilde telde in 1937 33 leden.
In 1943 was het bestuur nog steeds op dezelfde manier samengesteld. De gilde telde ook nog steeds 33 leden.
Na de oorlog kende de gilde een crisisperiode. Er werden geen vergaderingen meer gehouden, de voorzitter was overleden. In 1947 telde de gilde nog 25 leden, in 1949 nog 17. Het bestuur van 1949 zag er als volgt uit: Theodoor Dierckx (voorzitter), Louis Van Kerckhoven (ondervoorzitter), E.H. Mertens (proost), Alfons Van Eynde (secretaris) en Victor Spruyt en Jef Elen (bestuursleden).
In 1952 werd E.H. Boonen proost en in 1953 werd Victor Spruyt voorzitter. Bij de volgende inspectie in juli 1954 was Victor Spruyt overleden en was er nog geen nieuwe voorzitter.
In 1955 was Gerebernus Peeters voorzitter. Theodoor Dierckx was nu secretaris. Het ledenaantal bleef schommelen tussen 22 en 25.
In 1963 zak de bestuurslijst er als volgend uit: Gerebernus Peeters (voorzitter), Louis Van Kerckhoven (ondervoorzitter), Theodoor Dierckx (secretaris), E.H. Boonen (proost), Jozef Elen en Karel Verborgt (bestuursleden).
Het laatste bestuur van de boerengilde, vóór de oprichting van de Landelijke Gilden in 1971, zag er als volgt uit: Gerebernus Peeters (voorzitter), Theodoor Dierckx (secretaris) en Gerebernus Dekkers, Karel Verborgt en Louis Gielis (bestuursleden).
Begin van de jaren 70 kwam er een opsplitsing van de werking in de bedrijfsgilden en de landelijke gilden. Voorzitter van de landlelijke gilde werd Gerebernus Peeters, die tevens voorzitter bleef van de bedrijfsgilde en de aankoopafdeling. Theodoor Dierckx bleef secretaris van de gilde. Verder bestond het bestuur uit Albert Dekkers, Louis Gielis, Ferdinand Verborgt en E.H. Van Lommel.
In 1975 werd Alfons Bens secretaris en trad Fons Maes toe tot het bestuur. Albert Dekkers en Theodoor Dierckx verdwenen uit het bestuur.
In 1980 zag het bestuur er als volgt uit: Gerebernus Peeters (voorzitter), Alfons Bens (secretaris), E.H. Daems (proost) en Frans Maes en Ferdinand Verborgt (bestuursleden).
In 1985 breidde het bestuur uit met een aantal nieuwe bestuursleden. Jos Van Den Eynde, Jef Op De Beeck, Paul Michiels en Alfons Maes.
In 1987 werd Paul Michiels voorzitter, verliet Gerebernus Peeters het bestuur en trad Geert Peeters toe tot het bestuur.
In 1990 zag het bestuur er als volgt uit: Paul Michiels (voorzitter), Alfons Maes (ondervoorzitter), E.H. Daems (proost), Alfons Bens (secretaris) en Frans Maes, Jos Van Den Eynde en Jef Op De Beeck (bestuursleden).
In 1992 gaf Paul Michiels zijn o. ntslag als voorzitter en werd hij opgevolgd door Bert Engelen.
In 1997 werd Paul Michiels secretaris in de plaats van Alfons Bens.
De bestuurslijst voor het jaar 2000 zag er als volgt uit:
Bert Engelen (voorzitter), Alfons Maes (ondervoorzitter), E.H. Daems (proost), Paul Michiels (secretaris) en Jos Van Den Eynde, Jef Op De Beeck, Victor Pauwels en Alfons Bens (bestuursleden)
Over Landelijke Gilden
Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.
- In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
- In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
- Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.
Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.
Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.